Çocuklarda 20 adet süt dişi bulunur. Bu dişler 2,5 yaşında tamamlanır. Genellikle 6 yaşında yerlerini daimi dişlere bırakmaya başlar ve 12 yaşında tamamen daimi dişler tamamlanır.

  • Çocuğun beslenmesini sağlar
  • Çocuğun doğru şekilde harfleri söylemesine yardım eder ve konuşmasını sağlar.
  • Çocuğun estetik olarak güzel görünmesini sağlar ve özgüvenini arttırır.
  • Çocuğun daimi dişleri için rehber olur ve düzgün bir şekilde dişlerinin sıralanmasını sağlar. Tüm bu nedenlerden dolayı süt dişlerinin iyi bakılarak zamanından önce düşmemesi çok önemlidir.

Dişlerin çürümesinde dişin yapısı, şeker tüketimi ve ağız bakımı en önemli faktörlerdir. Süt dişleri içerdikleri organik yapı miktarı nedeniyle çürümeye çok yatkındır. Yetişkinlere göre şeker tüketimleri fazla bakımları ise yetişkinlere göre daha az olduğu için hızlı bir şekilde çürüme riskleri vardır.

Süt dişlerinin köklerinin arasında daimi dişlerin germleri bulunur bu nedenle çürükleri hemen tedavi edilmeli kanal tedavisine giden derin çürükler mutlaka temizlenmelidir. Tedavi edilemeyen süt dişlerinin alttaki daimi dişe zarar vermemesi için bazı durumlarda çekimi gerekebilir. Çekim öncesi mutlaka röntgen alınarak altında daimi dişin varlığı ve pozisyonu tespit edilmelidir.

Öndeki dişin sallanarak zamanla düşmesi gerekir. Ancak bazı durumlarda aylarca öndeki dişte hiçbir hareketlilik yoksa çocuk diş doktoru tarafından süt dişi alınabilir.  Arkadan çıkan daimi diş ise zamanla dil ve dudak kuvveti ile düşen dişin yerine doğru hareket edecektir. Diş çıkar çıkmaz çocuk diş hekiminize danışmanızda fayda vardır.

Zamanından önce düşen süt dişleri ön bölgede ise çocuğun konuşmasını geciktirir ve özgüvenini zedeler. Azı dişlerinde ise çiğneme problemlerine neden olur.

Rehber konumundaki süt dişinin çekilmesi ile daimi diş rehberini kaybeder ve nereden ağıza çıkacağını bilemez ve dişlerde çapraşıklık görülür. Bu problemin engellenmesi için ise sabit ya da takıp çıkmalı yer tutucu denen tedavilerin uygulanması gerekir.

Süt dişlerinin ağızda tutulmasını sağlamak amacı ile her türlü tedavi denenmelidir. İlerleyen çürük canlı dokuya kadar ulaşmış ise yada travmaya uğramış süt dişlerinde kanal tedavisi yapmak gerekir. Bu sayede süt dişinin ömrü uzatılarak zamanında düşmesi sağlanır.

Süt dişleri dizilimi aralıklı olması gerekir ki kendinden büyük olan daimi dişler ağızda yer aldığında çapraşıklık olmadan ağızda yerini alabilsin. Bu boşlukların sağladığı bir diğer avantaj ise çocuğun dişleri rahatlıkla temizleyebilmesidir. Dişlerin aralıklı olmaması daimi dişlerde yer darlığı yaşanacağının habercisidir. En kısa zamanda çocuk diş doktoruna görünmeniz gerekir.

Uzun süreli emzik kullanmak ve parmak emmek ağız ve diş yapısını ciddi şeklide bozmaktadır. Bu alışkanlıkların ağız ve diş yapısına zarar vermemeleri için en geç 2.5 yaşında bırakmak gerekir. Bırakılmaz ise bu alışkanlıklar;

  • Üst ön dişleri öne doğru, alt ön dişleri ise arkaya doğru konumlanmalarına
  • Diş kavsinin V şekline dönüşmesine
  • Konuşma ve estetik bozukluklara
  • Yutkunma şeklinin değişmesine neden olur

Parmak emme ve emzik kullanmada önemli olan etkeni ortadan kaldırmak yani parmak ve emzik emmeyi zamanında bırakmaktır. Parmak ve emzik emme 6 yaşından önce bırakılmışsa bir süre dişlerin yerine gelmesi beklenir. Eğer tam olarak düzelmezse 12 yaşından sonra ortodontik tedaviye alınır.

Randevu Oluşturmak için

Bizimle İletişime Geçin

    0216 504 32 72