Gömülü diş genellikle yirmi yaş dişlerinde görülen ancak köpek dişleri ve laterallerde de oldukça sık karşılaşılan dişin kemikten ya da diş etinden geçerek ağız ortamında yer alamamasıdır. Pozisyonu ve hastada yarattığı probleme göre çekilip çekilmemesine karar verilir.

Tüm gömük dişlerin pozisyonu ve hastaya verdiği rahatsızlık aynı değildir. Gömük dişin pozisyonu ve hastada yarattığı probleme göre çekilip çekilmemesine karar verilir.

Yirmi yaş dişlerinin çıkıp çıkmaması çenede yer olup olmamasına bağlıdır. Çenede yer bulursa ancak ağıza çıkabilir yer bulamazsa tamamen gömük ya da yarı gömük kalabilir. Çenede yer bulursa ve çıkarsa genellikle diğer dişlerden daha yuvarlak ve kısa kökü olduğundan diğer dişlere nazaran daha kolay çekilir.

Bazı insanlarda yirmi yaş dişleri kalıtsal olarak hiç oluşmayabilir ancak oluşmuş olan yirmi yaş dişleri çene kemiğinde kendisine yer bulup fonksiyona giriyorsa, rahat temizlenebilir bir alanda yer alıyorsa çekilmesine gerek yoktur ancak çok nadir dişler bu özelliklere sahiptir. Bu özelliklere sahip değilse çekilmesi gerekmektedir.

Pozisyonuna göre değişmekle beraber yirmi yaş dişlerinin başlıca yarattığı sorunlar; ağızdaki diğer dişlerde çapraşıklık, dişetinde şişme, yandaki dişte çürümedir. Bu gibi sorunlarla karşılaşmamak için problem yaratabilecek yirmi yaş dişleri sorun büyümeden çözülmelidir

Yirmi yaş dişi çekimi sonrası görülen problemler çekilmesi gereken dişin pozisyonuna bağlıdır. Tamamen ağızda yer alan bir dişte görülen problemler ile kemiğin altında olup çıkarılması gereken bir yirmi yaş dişi aynı problemleri yaratmaz. Hastalar arasında tamamı yirmi yaş çekimi olarak adlandırılsa da sonrasında görülen sorunlar tamamen dişin pozisyonu ve hastanın genel sağlık durumu ile ilgilidir.

Ameliyat sırasında lokal anestezi uygulanacağı için hasta herhangi bir ağrı hissetmez sonrasında yaşanan sıkıntılar ise bir iki günde azalarak 1 haftada tamamen ortadan kaybolur.

  • Diş çekimi yapıldığı gün aşırı sıcak gıdalardan kaçınmak
  • Eğer dikiş atılmışsa ağızı zorlayarak açmamak
  • Aspirin gibi kan sulandırıcı ve kanamayı arttıran ağrı kesicilerden uzak durmak
  • İlk 24 saat buz kompresi düzenli uygulamak
  • Doktorun önerdiği ilaçları düzenli kullanmak
  • Sigara kullanımına ara vermek
  • Uyuşukluk geçene kadar yemek yememek
  • Önerilmiş ise klorhexidin içerikli medikal gargara kullanmak gerekir
Randevu Oluşturmak için

Bizimle İletişime Geçin

    0216 504 32 72