Şeker içeren gıdaların ağza alınmasından 20 dakika sonra çürük sürecinin başladığı bilimsel bir gerçektir.  Bu bilgi ışığı altında günlük yaşamında şeker, çikolata dondurma cips gibi diş üzerine yapışabilen gıdalardan öğün aralarında kaçınmak gerekir. Bu gıdaları yemek sonrası verip fırçalamaları doğru olandır. Yemek arasında tüketilen tatlılardan sonra ise çocuğumuza su içirme ve çalkalama alışkanlığı kazandırmamız doğru bir yaklaşımdır. Şekersiz ve Xylitol tatlandırıcılı sakızlar da tükürük akışını artırıp ağızda oluşan asit ortamının toparlanmasında yardımcı olabilir.

Flüor diş çürüklerine karşı dişlerin direncini artırır. Türk Pedodonti Derneği, Amerikan Çocuk Diş hekimleri Birliği, Avrupa Çocuk Diş hekimliği Birliği Çocuğun diş hekimi tarafından belirlenen risk durumuna göre senede 2 veya 4 defa yüzeyel flüor uygulamasını tavsiye eder. Unutulmamalıdır ki en önemli koruyucu uygulama günde en az 2 defa uygun dozda fluor içeren diş macununun ağzı ziyaret etmesidir.

Flüorun sistemik olarak (tablet olarak tüm vücuda) verilmesinden çok yüzeyel olarak uygulanması tercih ediyoruz. Bu konuda dünya daki uygulama içme sularındaki flüor miktarıdır.

İlk dişler sürdükten sonra temizlenmeye başlamalıdır. Bunun için gazlı bez, parmak fırçaları veya uygun fırçalar kullanılabilir. Tükürme becerisi gelişene kadar macunsuz fırçalanabilir. Daha sonra market ve eczane raflarında alınabilen fluor içeren macunlar kullanılabilir. Çocuk diş macunları içermiş oldukları fluor ve aşındırıcı miktarlarına göre ülkemizde iki farklı gurupta satın alınabilir. 3-6 yaş macunları 500 ppm denen miktarda fluor içerir. 6-12 yaş macunları ise 1450 ppm fluor içerir. Macun ve fırça satın alırken bu na dikkat edilmelidir. fırça üstüne konan Küçük bir bezelye kadar macun ıslatılmadan 2 dakika süre ile fırçalanmalı sonunda çocuk iyice tükürtülmelidir. Bu iki dakika çocuğun sevdiği 2 dakikalık bir müzik veya video ile keyifli geçirtilebilir. Azı dişlerinin üzerleri 8 yaşına kadar çocuğun fırçalamasından sonra anne baba tarafından yapılarak desteklenmelidir..

İyi bir fırçalama sonrasında hem bizler hem de çocuklarımız yaklaşık olarak yüzde 20 veya 30 luk bir bölümü temizlemeyiz. Bu bölgeler dişlerin birbirine bakan arayüzleridir. Bunların temizliği içinde diş ipine ihtiyaç vardır. Normal diş ipleri veya çocuklarda daha kolay kulanılan çatal ipler bu konuda yardımcı olacaktır. Diş ipi ideal olarak her gün fakat alışma aşamasında gün şırı kullanılabilir.

Bu konuda soframızda eksik etmemiz gereken en önemli gıda beyaz peynir dir. Tüm süt ve süt fermente ürünlerinde bulunan peynir proteini olan kazein ve bunun kalsiyum ve fosfat lı bilşenleri özellikle beyaz peynirde çokça bulunur. Her sabah yenen bir parça beyaz peynirin diş ve ağız dokularında depolanması gün içinde tatlı sonrası yaşanacak asit ortamın hızlı ve kaliteli bir şekilde toparlanması için önemlidir.

Randevu Oluşturmak için

Bizimle İletişime Geçin

    0216 504 32 72